Vlaanderen zet in op biodiverse poelen

Gepubliceerd op dinsdag 10 mei 2022 11.36 u.
Natuurstudie brengt bestaande en toekomstige poelen in beeld in Gavere, Melle, Oosterzele

Inzetten op biodiverse poelen

Poelen zijn voor amfibieën, libellen en (water)planten van levensbelang. Het zijn ware hotspots voor biodiversiteit.

Het provinciebestuur bestelde daarom in 2021 het Poelenplan Rodeland bij Natuurpunt Studie. Dit rapport brengt de actuele aanwezigheid van amfibieën in kaart op het grondgebied van Gavere, Melle en Oosterzele.

Het rapport is een bruikbaar instrument voor het optimaal beheer van 30 bestaande poelen. Ook worden 30 extra locaties gesuggereerd die geschikt zijn om nieuwe poelen aan te leggen.

Wat is een poel precies?

Een poel is een ondiepe omsloten kom in het landschap met stilstaand oppervlaktewater. Poelen brengen variatie in een terrein, hetgeen verscheidenheid aan planten- en diersoorten oplevert. Net als knotrijen zijn poelen typische elementen in het Oost-Vlaamse landschap. Ook al nemen poelen maar een kleine oppervlakte in, toch verdwijnen ze uit ons landschap.

Behoud van en extra aanleg poelen

Het rapport Poelenplan Rodeland wil daar verandering in brengen en toont de actuele aanwezigheid van amfibieën op het grondgebied van Gavere, Melle en Oosterzele binnen de perimeter van het Rodelandproject.

30 extra locaties gesuggereerd die geschikt zijn om nieuwe poelen aan te leggen.

Het rapport zelf vind je hier: https://dms.oost-vlaanderen.be/download/340d35d6-9816-4a19-81b7-c88bdaa7f5c9/Poelenplan%20rodeland.pdf