Vraag jouw bouw- en renovatieadvies aan

Gepubliceerd op woensdag 27 september 2023 13.12 u.
Heb je bouw- of verbouwingsplannen en zit je met vragen over isolatie, verwarming, ventilatie, zonne-energie of materiaalkeuze? Dan kan je als inwoner van de gemeente gratis bouwadvies krijgen.

Wie een huis bouwt of een bestaande woning duurzaam wil renoveren, zit vaak met heel wat vragen. Zelf informatie inwinnen is niet altijd makkelijk omwille van het overaanbod aan informatie of een gebrek aan knowhow. Daarom is het handig om een beroep te doen op professioneel advies.

Advies voor nieuwbouw

Bouw je een nieuwe woning? Bezorg jouw plannen aan het steunpunt. Een bouwexpert bespreekt alle duurzame mogelijkheden voor jouw nieuwbouwproject, ter plaatse in de Milieuadvieswinkel van de provincie Oost-Vlaanderen, via telefoon of online. Vraag het advies aan via oost-vlaanderen.be/bouwadvies.

Wat houdt het bouwadvies precies in?

Je krijgt niet alleen duidelijk en onafhankelijk advies, maar ook een oplossing op maat van jouw concrete vragen. De adviseur maakt anderhalf uur tijd vrij om jou te adviseren rond isolatie, verwarming, ventilatie, zonne-energie of materiaalkeuze.

Duurzaam renovatieadvies

Ook wie een bestaande woning duurzaam wil verbouwen, kan een beroep doen op gratis advies. Surf naar oost-vlaanderen.be/renovatieadvies en vraag online renovatieadvies aan. Een renovatie-expert beantwoordt je eerste vragen telefonisch of online.

Blijkt een bezoek aan jouw woning aangewezen, dan komt de deskundige na afspraak ter plaatse voor advies voor klimaatvriendelijke renovatie. Dat bezoek duurt maximaal twee uur en levert een onderbouwd verslag op, op maat van jouw woning. Daarin krijg je antwoorden op vragen over vakkundig isoleren en ventileren of over het gebruik van duurzame materialen, oplossingen die haalbaar zijn binnen jouw bouwbudget. Een handig document, dat je kan gebruiken bij gesprekken met jouw architect, leveranciers en aannemers.

Simpele vraag?

Heb je slechts 1 bouw- of renovatievraag? Stel ze dan online via oost-vlaanderen.be/infoloket-renoveren. Een gesprek inboeken hoeft niet. 

Gemiddeld 6 adviezen

De adviseurs formuleren per woning gemiddeld zes adviezen. Bij negen op de tien woningen gaat het om het aanbrengen van muurisolatie en evenveel bouwlustigen krijgen advies over verwarming. Ook dakisolatie en ingrepen aan het schrijnwerk komen vaak aan bod. In 70 procent van de gevallen gaat het om voorstellen op het vlak van hernieuwbare energie.

Waarom duurzaam bouwen en verbouwen?

Met duurzaam (ver)bouwen bespaar je niet alleen op de energie- en waterfactuur. Je verbetert het wooncomfort van jouw huis en draagt actief bij aan de bescherming van de planeet door het verminderen van de CO2-uitstoot.