Wandelroutes

Het Gondepad

Het parcours van deze wandeling loopt onder andere langs de beeldenweide, de Gondebeek, het natuurgebied de Kouterslag, de landelijke Kalverhaegestraat, de kastelen Ter Camere en De Bueren, het Geerbos… De wandelaar leert enkele mooie plekjes van Melle kennen. De publicatie kan je hier downloaden. De brochure zalf kan je gratis verkrijgen bij de dienst cultuur.

Speuren naar Sporen van de Groote Oorlog

Deze wandelingen werden ontworpen door de Koninklijke Kring Mars en Mercurius naar aanleiding van een herdenkingsplechtigheid ter ere van de in 1914 gesneuvelde Franse Vlootfuseliers in Melle op 11 oktober 2014.

Ze brengen je langs plekken in Melle die een rol hebben gespeeld in de Eerste Wereldoorlog. Er is een kleine lus (9 km) en een grote lus (18 km). De folder kan je hier downloaden en is nog te krijgen bij de dienst cultuur.

Het Vliegveld van Gontrode

Het Vliegveld van Gontrode is tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd als een Duitse basis voor zeppelins. In 2015 werd er een uitkijkpunt ingericht en werd er fiets- en wandelroute ontworpen. Erfgoedcel Viersprong en de gemeente Melle investeerden in de inrichting van één van de twee resterende bunkers als herinneringsplek. De wandelroute vind je hier, de fietsroute vind je bij de andere fietsroutes doorheen onze gemeente.

De website www.hetvliegveldvangontrode.be is toen ook ontwikkeld.

Dit project komt tot stand met ELFPO-steun: Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Plan bier

Zeven routes langs brouwers en kroegen, dat belooft je Plan Bier. Fietsroute 'De Roze Olifant' brengt je, hoe kan het ook anders, langs Melle. Je kan de kaart afhalen bij de dienst cultuur of verkrijgen via de website van toerisme Oost-Vlaanderen.

B(l)oeiend Oost-Vlaanderen - Uit Goeie grond

B(l)oeiend Oost-Vlaanderen wil de mooie kanten tonen van onze sierteeltstreek. 5 fietsroutes en 3 wandelroutes tonen onze streek als dé bloemenregio van Vlaanderen. Erfgoedcel Viersprong werkte bovendien rond de geschiedenis van de sierteelt in onze regio en installeerde in haar zes gemeentes een interactief audiopunt waar je een aspect van die geschiedenis aan kan ontdekken. Voor Melle staat dat punt in het voedselbos aan PC Caritas.Je kan de kaart hier downloaden of afhalen bij de dienst cultuur.

Wandelen met de ErfgoedApp

Ga in Melle op ontdekking met de ErfgoedApp en leer meer over het verleden van de gemeente. Bij de verschillende stops krijg je extra informatie en een heleboel nieuwe foto's te zien.

Download de gratis ErfgoedApp via GooglePlay of de AppStore. Onder het symbooltje van het kompas kan je de tour zoeken en openen. Keer terug naar het homescreen en open de kaart om de verschillende stops te zien.

Bunkerwandeling

Kom meer te weten over de bunkergordel en over het oorlogsverleden van onze gemeente.

Afstand: ca. 9 km

Vertrek- en eindpunt: GOC Gontrode, Geraardsbergsesteenweg 94, Gontrode

Opgelet: De wandeling is niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelen! Bij regenweer kunnen sommige paden er modderig bij liggen.

Erfgoedwandeling Jules Vits

Wandel langs de kunstwerken van beeldhouwer Jules Vits in het centrum van de gemeente en ontdek enkele pareltjes waar je anders gewoon aan voorbij loopt.

Afstand: ca. 3 km

Vertrek- en eindpunt: Gemeentelijk Museum, Archief en Documentatiecentrum, Brusselsesteenweg 393-395