Wanneer krijg ik mijn vaccin?

De eerste leveringen en uitnodigingen 

De eerste leveringen hebben plaatsgevonden in de maand februari. Sindsdien wordt het centrum elke week voorzien van nieuwe ladingen vaccins. 

Het versturen van de uitnodigingen gebeurt volgens de leveringen van de vaccins. Die gingen in februari naar mensen die in de eerste lijn van de zorg staan, zoals bijvoorbeeld thuisverpleegkundigen, kinesisten, tandartsen,....

Ook de eigen medewerkers die de centra gedurende de eerste weken moeten bemannen, kregen toen hun vaccin. 

Het officiële eerste vaccin in Wetteren

De officiële eerste prik is geplaatst op 23 februari om 12.30 uur. In Wetteren ging die naar thuisverpleegkundige Vanessa Van Hecke.

Vanessa werkt al heel wat jaren in regio Lochristi als thuisverpleegkundige. Ze combineert deze job met een zorgfunctie in een ziekenhuis in het Gentse.

Vanessa hield een pleidooi voor het vaccin. ‘Supercontent dat ik mocht komen. Binnenkort hoop ik al mijn vaste klanten van de thuiszorg weer eens goed te kunnen vastpakken. Iemand verzorgen die je ondertussen al zo goed kent en tegelijk zoveel mogelijk afstand houden, dat blijft moeilijk. Menselijke warmte, letterlijk en figuurlijk, daarom alleen al moeten zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren!’ De tweede prik staat gepland voor midden mei.

Wie zijn de zorgverstrekkers die eerst aan de beurt waren? 

Agentschap Zorg en Gezondheid maakte de lijsten op van wie tot die eerste lijn van de zorg behoort. Zij gebruikten hiervoor verschillende criteria. Deze criteria kan je hier raadplegen.

Op basis hiervan zijn namenlijsten opgemaakt. Zo zijn de eerstelijnswerkers uitgenodigd om zich te laten vaccineren in het vaccinatiecentrum op basis van het domicilieadres. Voor elke beroepsgroep zijn er liaisons of aanspreekpunten aangeduid in de eerstelijnszones. Zij moeten aangeven wanneer er eventueel personen nog op die lijst ontbreken. Wanneer het gaat om een vaccin dat twee dosissen nodig heeft, wordt gegarandeerd dat ook de tweede dosis voor die mensen voorradig zal zijn. 

De zorgverstrekkers uit de eerste lijn zullen ongetwijfeld optreden als ambassadeur naar hun patiënten. Wij weten al zeker dat de huisartsen binnen Eerstelijnszone Scheldekracht massaal achter de vaccinaties staan!

Wie komt er na de zorgverstrekkers?

Na de eerstelijnswerkers is het de beurt aan de 65+ers (van oud naar jong), daarna aan mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Je vindt hier meer informatie over de lijst van onderliggende gezondheidsproblemen.

Je kan sinds 8 april ook zelf nakijken of je eventueel op de lijst staat van risicopatiënten. Hier vind je meer informatie over hoe je dat kan doen. 

In een laatste fase gaat men over tot het vaccineren van de brede bevolking boven de achttien jaar. 

Met het vaccineren van 65+ers is men gestart in de week van 15 maart. Risicopatiënten worden uitgenodigd sinds eind april.

Het tempo is vooral afhankelijk van de levering van de vaccins. De uitnodigingsbrieven worden ook verstuurd in het tempo dat de vaccins beschikbaar zijn. Ook is op Vlaams niveau beslist om in heel Vlaanderen gelijke tred te houden. Het is dus niet de bedoeling dat één regio sneller of trager gaat dan een andere. Het zal overal even snel gaan. 

Thuisvaccinaties?

Het is de bedoeling zo veel mogelijk mensen te ontvangen in een vaccinatiecentrum. Toch is het niet voor iedereen mogelijk zich naar zo’n centrum te verplaatsen. Daarom zullen er ook vaccinaties bij mensen thuis gebeuren. De voorwaarden hiervoor zijn wel heel strikt. De overheid stelt hier samen met de huisartsen lijsten voor op. Denk je dat jij of iemand waar je voor zorgt echt in aanmerking komt? Dan kan je, wanneer je je uitnodiging ontvangen hebt, contact opnemen met het lokale callcenter. Daar worden na een gesprek de gegevens genoteerd en verder onderzocht. 

Vaccinaties in voorzieningen

In sommige gevallen kunnen zorgvoorzieningen de vaccinatie voor hun cliënten organiseren. Als je hier vragen over hebt, wend je je best tot de directie van de zorgvoorziening. Zij kunnen je informeren over wat binnen de voorziening mogelijk is. 

Wat met de reservelijsten?

In de media verschijnen soms verhalen over mensen die op een reservelijst geplaatst zijn. Dat gaat bijvoorbeeld over mensen uit het onderwijs of de politie. Het klopt dat vaccinatiecentra reservelijsten aanleggen, en ook ons vaccinatiecentrum doet dat. 

Doordat bevestigen van de uitnodiging niet verplicht is, gebeurt het dat mensen niet opdagen. Dan kunnen aan het einde van een dag vaccins over zijn. Om die niet te moeten weggooien, belt het centrum mensen op die zich snel kunnen vrijmaken. 

Vlaanderen startte op 6 april met de aanleg van een centrale reservelijst op QVAX.be. Ons vaccinatiecentrum begon met QVAX te werken op 22 april. Momenteel is QVAX de enige reservelijst waarvoor je je kan aanmelden. 

Je kan hier meer informatie vinden over de lokale omgang met de reservelijsten.

Het heeft geen zin om op een andere manier contact op te nemen voor een plaats op de reservelijst.

Meer informatie?

https://www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/volgorde-van-vaccineren

https://www.laatjevaccineren.be/veelgestelde-vragen