Activiteiten Week van de Opvoeding

Tijdens de derde week van mei staat heel Vlaanderen in teken van opvoeding dankzij de Week van de Groeilamp. Huis van het Kind Merelbeke-Melle organiseert samen met haar partners enkele interessante en inspirerende activiteiten.

Deze jaarlijkse campagne wil opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maken, vooral door allerlei lokale initiatieven met en voor ouders te organiseren. De campagneweek geeft de talrijke lokale initiatieven en organisaties die ouders ondersteunen in het opvoeden de kans om zich laagdrempelig te tonen, ook aan ouders die vandaag het aanbod nog niet kennen.

Elk jaar een week vol applaus, vlaggen en wimpels en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien. Dit jaar gaat de Week van de Opvoeding over verbinding. 

De activiteiten worden gratis aangeboden door de partners van Huis van het Kind.

Kruis met dikke stift 16 tot 23 mei 2024 aan in je agenda.

Volg zeker ook onze facebookpagina 'Huis van het kind Merelbeke-Melle' voor nog meer nieuwtjes.

 

Workshop over gezonde voeding en mondvriendelijke voeding

Donderdag 16 mei 2024 | 19.30 tot 21.30 uur

Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, 9820 Merelbeke

Deze sessie biedt informatie over wat gezonde voeding is en legt ook de link naar mondgezondheid. Wat is mondvriendelijke en gezonde voeding, en waarom is dit belangrijk? Hoe stimuleer je kinderen om gezond te eten? Hoeveel eetmomenten zijn ideaal en wanneer eten we beter niet? Wat is het belang van water voor onze tanden? Kortom: wat is lekker en gezond, ook voor onze mond.

Schrijf in

 

Boekstart Melle: mini parcours (0-3 jaar) 

Zaterdag 18 mei 2024 | 9 tot 12 uur

Hoofdbibliotheek, Kruisstraat 2a, 9090 Melle

Tijdens het parcours zal het kind in aanraking komen met speelmateriaal en alle soorten boekjes. Daarnaast ontvang je als ouders info over de soorten boekjes. Inschrijven is niet nodig.

 

Babymassage Melle

Zaterdag 18 mei 2024 | 10 tot 11 uur

Babymassage Melle

‘t Lijsternest – Wautersdreef 25, 9090 Melle

In deze workshop babymassage leer je onder begeleiding van een deskundige je baby op een speelse en creatieve manier masseren. De aangeleerde technieken kan je nadien thuis toepassen waar en wanneer het jou past. Welkom aan alle baby’s tussen zes weken en zes maanden oud, vergezeld van mama of papa. 

Schrijf in

 

AFGELAST: Lentebazaar: tienertweedehandsmarkt

Wegens een gebrek aan voldoende standhouders kan het onderstaande evenement helaas niet plaatshebben. 

Zaterdag 18 mei 2024 | 14 tot 19 uur

Jeugdcentrum Molenhoek. Hundelgemsesteenweg 445, 9820 Merelbeke

Zin om te snuisteren in de schatten van een leeftijdsgenoot? Fan van kringloopwinkels, used goods, en altijd opzoek naar je volgende aanwinst? Ben je tussen de 12 en 20 jaar oud en heb je de tweedehandskriebel te pakken? 

Schrijf in

 

Tweedehandsbeurs Gezinsbond

Zaterdag 18 mei 2024 | 9.30 tot 13 uur

Gezinsbond Bottelare

O.-L.-V. Visitatieschool Bottelare Ridder A. Stas de Richellelaan 19, 9820 Merelbeke

Daar verkopen gezinnen kinderspullen die in goede staat zijn, maar die ze zelf niet meer gebruiken. Met deze tweedehandsbeurzen willen we jonge gezinnen helpen om tegen een zacht prijsje een uitzet samen te stellen. De toppers zijn babykleding, speelgoed, babyspullen en zwangerschapskledij. 

Deelname aan de kinderrommelmarkt "voor kinderen door kinderen" (enkel speelgoed) hoef je niet in te schrijven. 

Gratis toegang.

 

Infosessie 'opvoeden in (h)echt ouderschap'

Dinsdag 21 mei 2024 | 19 uur

Locatie: Cultuurhuis Merelbeke

Wil je een huil- of driftbui bij je kind beter begrijpen? Wil je leren hoe je op een afgestemde manier je kind bij 'moeilijk' gedrag kan ondersteunen? En hoe je zelf ook rustig kan blijven?

We geven je graag wat meer info over de oudercursus ‘opvoeden in (h)echt ouderschap’. We leggen kort uit welke handvaten om liefdevol om te gaan met uitdagende thema’s in de opvoeding van je kind(eren) aan bod komen in deze 6-delige reeks. We gaan op een interactieve manier aan de slag met een thema uit de cursus.

 

Voorleesnamiddag in verschillende talen

Woensdag 22 mei 2024 | 14 tot 17 uur

GILKO – Kloosterstraat 19, 9820 Merelbeke 

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Veel kinderen spreken naast Nederlands ook een andere taal. Ben je benieuwd hoe die andere talen klinken? Schrijf je dan in op onze voorleesnamiddag. 

De voorlezers vertellen telkens een verhaal in 2 talen (per leeftijdscategorie): Nederlands én in een andere taal (telkens door een moedertaal-spreker). Zo maken de kinderen kennis met verschillende talen. 

Ontmoetingsmoment voor ouders met kinderanimatie.

Schrijf in

 

Superkids Melle – Onze clan

Woensdag 22 mei 2024 | 14 tot 17 uur

Speelbos Melle – Kouterslag 1A, 9090 Melle

Zin in meer verbinding met jouw familieclan? Schrijf jullie in en neem deel aan een Mels parcours met leuke en speelse uitdagingen, die jullie enkel als team tot een goed eind kunnen brengen. Overwin samen alle obstakels en ontcijfer de raadsels die op jullie pad komen. Door het overleven van dit avontuur in de natuur, zal iedereen zich binnen zijn of haar clan nog meer verbonden voelen.

Schrijf in

 

Webinar: opvoeden doen we samen

Woensdag 22 mei - 20:00 uur

Online

Het lijkt wel alsof we de laatste jaren allemaal struggelen met de combinatie gezin, werk en vrije tijd.

Noëmi Willemen (historica UCLouvain) en Michel Vandenbroeck (hoofddocent gezinspedagogiek UGent) werkten de voorbije jaren aan verschillende onderzoeken. Voor hen zijn solidariteit, samenleven en gedeelde verantwoordelijkheid fundamentele waarden in opvoeden. Tijdens dit gratis webinar delen ze hun bevindingen over andere manieren van opvoeden en ouderschap.

 

Workshop 'Goed omringd' met Lynn Geerinck

Donderdag 23 mei 2024 | 20 uur

Hoofdbibliotheek – Kruisstraat 2a, 9090 Melle

Hoe belangrijk is een sociaal ondersteuningsnetwerk bij het grootbrengen van kinderen? Hoe kan je zo'n 'village' steviger kan uitbouwen? 

Als ouder willen we het beste voor ons kind. We investeren massaal in tijd, energie, geduld en liefde. En toch zijn er vanaf de eerste dag onvermijdelijk ook andere hoofdrolspelers in het leven van ons kind, die ons niet per se volgen in onze opvoedingsstijl. Hoe ga je daarmee om?

Een goed netwerk rondom ons is onmisbaar, en onze zorg voor mekaar dienen we te verstevigen

 

Infostand 'Opvoeden'

16 mei tot 23 mei 2024

Bibliotheek Merelbeke & Bibliotheek Melle

Tijdens Week van de Opvoeding zal er in de bibliotheek een infostand staan met boeken en info rond "Opvoeden - verbinding". 
Inschrijven niet nodig.
 

Langste vlaggenlint

16 mei tot 23 mei 2024

Alle partners Huis van het Kind Merelbeke-Melle 

Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. Ze/jullie verdienen het om in de spotlights gezet te worden! Dit jaar gaan we dat doen door een vlaggenlijn uit te hangen. 

De vlaggenlijn staat symbool voor verbinding. Verbinding tussen organisaties die rond opvoeding werken professioneel en via vrijwilligers, tussen organisaties en gezinnen en tussen gezinnen onderling. Want, opvoeden doe je samen: gezinnen, opvoeders, buurtbewoners, organisaties zowel professionals als vrijwilligers. 

Tijdens deze doorlopende activiteit kan iedere bezoeker, groot en klein, een vlagje maken voor het langste vlaggenlint.