Winterplan - strooidiensten

Bij sneeuwval en ijzel zal er voortaan gericht gestrooid worden. Met een doordachte en weloverwogen aanpak wil het gemeentebestuur vermijden dat er te veel strooizout
gebruikt wordt, wat nefast is voor het milieu. Er zal ook later op de dag gestrooid worden dan in het verleden het geval was. Zo zullen de fietspaden vanaf 8 uur ’s morgens gestrooid worden.

Er kan onmogelijk overal tegelijk gestrooid worden en dus legt het gemeentebestuur in een strooiplan vast welke gemeentewegen en plaatsen voorrang krijgen. Zo zal er gestrooid worden op de wegen met veel doorgaand verkeer. Ook in de buurt van scholen, openbare gebouwen en woonzorgcentra zal de strooiwagen passeren, net als op busroutes, bruggen en fietspaden.

Sneeuwstraten
Kleine wegen, doodlopende straten en woonwijken strooit de gemeentelijke strooidienst niet. Op deze wegen is er onvoldoende doorgaand verkeer, waardoor het strooizout niet zo goed werkt. In die wijken gunnen we de kinderen dan ook veel sneeuwpret en maken we van die straten, sneeuwstraten.

Gemeentelijke fietspaden
Fietspaden die grenzen aan de wegen, worden meegestrooid met het bestrooien van die wegen. Er wordt prioriteit gegeven aan fietspaden in de omgeving van het station in Merelbeke en Melle centrum en de fietspaden langs de spoorwegen.

Voetpaden en openbare plaatsen
De voetpaden, ruimten en parkings aan gemeentelijke gebouwen worden wel gestrooid.

Jaagpad
Het jaagpad langs de Schelde valt onder de bevoegdheid van de NV Vlaamse Waterweg en die instantie strooit de jaagpaden niet. Hou daar rekening mee en wees extra voorzichtig als je met de fiets of pedelec langs het jaagpad naar jouw werk of school fietst.

Gewestwegen
Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) organiseert de strooidienst op de Heusdenbaan, de Brusselsesteenweg en de Geraardsbergsesteenweg. Ze bestrooien
zowel de wegen als de fietspaden.

Tenslotte vragen we inwoners die minder mobiel zijn om de hulp van buren in te schakelen voor het sneeuw- en ijzelvrij maken van het voetpad voor de deur van hun woonst. Ook winkels en bedrijven moeten het voetpad voor hun deur vrij maken van sneeuw en ijzel. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, het is ook veiliger en aangenamer voor iedereen.

INFO EN CONTACT
technischedienst@melle.be
09 210 07 50