Woonkwaliteit

KWALITEITSPROBLEMEN IN JE WONING

Elke woning moet voldoen aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten zoals omschreven in de Vlaamse Wooncode. Is je woning volgens jou niet in orde volgens basisnormen, dan kan je dit melden door het formulier ‘Aanmeldingsformulier Melle’ aan je gemeentebestuur te bezorgen. Wil je graag een gesprek voor je de aanmelding doet? Dan kan dat op een van onze zitdagen in jouw gemeente. We werken steeds op afspraak. Een afspraak kan je telefonisch of per e-mail maken.

Zitdagen Wonen Leie & Schelde
Sociaal Huis Merelbeke MaandagDonderdag 9 – 12 u.

14 – 17 u.

Sociaal Huis Nazareth Dinsdag 8.30 – 12 u.
OCMW Melle Woensdag 8 – 12 u.
Gemeentehuis De Pinte Woensdag 13.30 - 16 u.
Gemeentehuis Gavere Donderdag 8.45 – 11.45 u.
Sociaal Huis Sint-Martens-Latem Vrijdag 8 – 12 u.
     

WAT GEBEURT ER NA DEZE AANMELDING?

  • Het gemeentebestuur geeft je aanmelding door aan Wonen Leie & Schelde. Dit is een interlokale vereniging, waarvan de medewerkers door de burgemeesters van De Pinte, Nazareth, Melle, Merelbeke, Gavere en Sint-Martens-Latem werden aangeduid als woningcontroleur.
  • Een van de medewerkers zal met jou contact opnemen om een bezoek ter plaatse te doen. Zo kan er een inschatting gemaakt worden van het probleem. De medewerker legt tijdens dit plaats bezoek aan jou uit welke stappen je kan ondernemen om de kwaliteit van je woning te (laten) verbeteren.
  • Zo kan je bijvoorbeeld hulp krijgen om een brief op te stellen naar de eigenaar. Maar evengoed kan je na het gesprek beslissen om een procedure op te starten om de woning ongeschikt of onbewoonbaar te laten verklaren.

JE BESLIST OM EEN PROCEDURE OP TE STARTEN TOT ONGESCHIKT-OF ONBEWOONBAARHEID VAN JE WONING

  • Als je (al) de juiste informatie hebt en je bent je bewust van de mogelijke gevolgen, dan kan je er voor kiezen om een procedure op te starten om je woning ongeschikt of onbewoonbaar te laten verklaren.
  • Een medewerker van Wonen-Leie & Schelde geeft dan jouw aanmelding door aan Wonen-Vlaanderen. Zij nemen dan met jou contact op om een woningcontrole uit te voeren. Ook een medewerker van Wonen Leie & Schelde is aanwezig bij deze controle.
  • Het technisch verslag van de controle wordt vervolgens bezorgd aan de bewoner en aan de eigenaar van de woning. Jullie krijgen beide de mogelijkheid om dat verslag tegen te spreken. Wonen-Vlaanderen bezorgt ook een advies aan de burgemeester om de woning al dan niet ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren.
  • Er wordt samen met de eigenaar naar een oplossing gezocht om de kwaliteit in de woning te verbeteren. Vaak wordt er een oplossing gevonden om de nodige herstellingen te laten uitvoeren. De eigenaar van de woning krijgt dan de tijd om de werken uit te voeren.
  • Wanneer de werken niet (kunnen) worden uitgevoerd, dan kan de burgemeester beslissen om de woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren.

De brochure vindt u terug Basis-Wonen Leie & Schelde