Kies voor spanning en word vrijwillig brandweer!

Gepubliceerd op vrijdag 26 januari 2024 9.19 u.
De brandweer zoekt nieuwe vrijwillige brandweerlieden. We starten de campagne op het Lichtfestival in Gent met Parkour Pompier, een dronespektakel voor adrenalinejunkies. Brandweerzone Centrum zoekt straf volk in tien vrijwillige brandweerposten in de gordel rond Gent.

Het Lichtfestival vindt plaats van 31 januari tot en met 4 februari 2024. Het festival start om 19 uur en eindigt om middernacht. "Het Lichtfestival is een geweldig platform om honderdduizenden mensen te bereiken", vertelt kapitein Hillert Bingé, zelf vrijwilliger in post Nevele. "Samen met Drone Racing Flanders hebben we een raceparcours gebouwd in een loods op de oude Fluviussite aan de Ham. De dronepiloten hebben een VR-bril op en sturen hun drones rakelings langs obstakels, zoals een brandweervoertuig of een autowrak. Het parcours telt 10 poorten en elke poort staat voor een brandweerpost. Het wordt spannend, net zoals het leven van een brandweervrijwilliger!"

De brandweer helpt je brandweer worden

De brandweer vraagt maar één ding van ge├»nteresseerden: veel goesting. Voor de rest helpen we je op weg. De brandweer organiseert 5 oefensessies in 2024. Zo helpen we kandidaten om te slagen voor het Federaal Geschiktheidsattest (FGA). Dat attest is de eerste stap richting een carrière bij de vrijwillige brandweer. "Je kan een oefensessie zien als een proefexamen", zegt instructeur Tom Baetens van post Merelbeke. "Er zijn een aantal fysieke opdrachten, zoals de ladder beklimmen of een pop van 80 kilogram verslepen. Bij andere opdrachten gaat het over je handigheid. Je moet bijvoorbeeld een houten constructie ineen knutselen. Wij begeleiden alle opdrachten en geven tips om veilig te werken."

Infosessies

Er zijn daarnaast 3 infosessies voorzien in het voorjaar waar kandidaten te weten komen hoe ze precies brandweer kunnen worden. "Na elke infosessie kunnen de aanwezigen ook een echte brandweeroefening volgen", vertelt kapitein Michael De Vos van post Gavere. "We zetten sterk in op de beleving. We zullen de aanwezigen daarom ook zelf eens aan het werk zetten. Als je kiest voor de vrijwillige brandweer, kies je voor een spannend leven, een groep kameraden en impact voor je buurt."

Als brandweervrijwilliger moet je vanaf je woonplaats binnen de 6 minuten op een vrijwillige brandweerpost kunnen geraken. Het gaat om de posten Assenede, Deinze, Gavere, Lochristi, Melle, Merelbeke, Nevele, Waarschoot, Zelzate en Zomergem.

Alle info vind je op vrijwilliger.bwzc.be. Daar kun je inschrijven voor een infosessie of oefensessie. Snel zijn is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt.